Martta Wendelin – blogikirjoituksia

Martta Wendelin kotonaan Annivaarassa 1980
kuva: Toivo Lumme

MARTTA WENDELIN, OMAN AIKANSA MODERNI MEDIAVAIKUTTAJA NYKYAJAN SILMINKIN KATSOTTUNA

Kirsi Sukula-Ruusunen

 

Tuula Karjalaisen kirja Ikuinen sunnuntai – Martta Wendelinin kuvien maailma, alkaa Martan sanoin: ”En välitä mainoksesta, en kaipaa julkisuutta, olen saanut sitä jo kyllikseni, pelkään sitä.” Martan mielestä taiteilijat ja kirjailijat eivät olleet henkilöinä edustuskelpoisia, vaikka synnyttäisivät miten ihania taideteoksia hyvänsä. Hänestä työt saivat puhua, jos olivat puhuakseen.

Martta oli oman aikansa moderni vaikuttaja, graafikko, joka käytti kuvaa tarinansa kerrontaa samalla lailla kuin tämän päivän bloggarit ja somevaikuttajat. Erona oli se, että Martta ei halunnut olla näkyvissä vaan hän uskoi siihen, että hänen kuvansa puhuu puolestaan. Martan taide oli totta, vaikka se oli esitetty kauniina.

Martta Wendelinin kuvittamia lehtiä

Hän oli valinnut tietyn tyylin, joka edusti hänen positiivista näkökulmaansa asioihin, ja se oli hänen tapansa kertoa asioita. Hän ei ollut kuitenkaan naiivi ihminen, joka ei ymmärrä maailman oikeasta menosta mitään, vaan hän esitti asiat siten kuin halusi ne nähdä ja esittää. Martta oli taiteessaan rohkea ja itsepäinen nainen. Hän sai välillä negatiivista palautetta omasta tuotannostaan mutta hän ei taipunut muuttamaan tyyliään.

Tänään seurataan sosiaalisessa mediassa ihmisiä, henkilöitä, jotka tuovat itsensä henkilöinä esiin, tuottavat paljon puhetta, ottavat kantaa sanoin ja heillä on omat seuraajansa, jotka toivovat elämänsä olevan samanlaista kuin idolinsa ja tekevät kaikkensa jäljitelläkseen tätä. Martta ei halunnut olla kenenkään idoli vaan hän halusi, että hänen kuvansa toisivat iloa ja valoa ihmisten elämään.

Martta oli muutenkin moderni monitoiminen mikroyrittäjä, samanlainen kuin useat yksityisyrittäjät tänä päivänä. Hän hankki leipänsä itselleen ja perheelleen monin erilaisin tavoin. Hän toimi graafikkona, hän maalasi, hän suunnitteli puutarhoja ja sisustuksia, hän maalasi posliinia ja teki vaatteita suunnittelusta alkaen. Siis nykytermein, Martta oli multitaskaaja eli lahjakas toimija, jolla on yhtä aikaa monta rautaa tulessa.

Martan henkilöhistoriasta olemme saaneet lukea, että hän oli rauhallinen ja viihtyi omissa oloissaan, mutta hän oli kuitenkin sosiaalisesti aktiivinen ja vastuuntuntoinen. Hän elätti ensin perhettä, johon kuuluivat hän itse ja hänen äitinsä. Myöhemmin hän elätti perhettä, johon hän oli ottanut uudeksi jäseneksi pienen kolttatytön. Sittemmin he elivät tytön kanssa perheenä, kunnes tytär varttui, avioitui ja sai lapsia, asuen kuitenkin samassa yhteisössä Martta-mummin kanssa. Kolme sukupolvea saman katon alla. Katon, jonka Martta oli itse piirtänyt ja jonka rakentumista hän itse valvoi.

Marttaa ohjasi elämässään, niin taiteessa kuin arjessa opettajansa Eero Järnefeltin sanat: vain totuus on pysyväistä. Tähän lauseeseen hän palasi tuon tuosta ja joku saattaa sanoa, että tämä lause ehkä kavensi hänen taiteellista vapauttaan mutta Martta itse koki sen niin, että lause antoi hänen taidekäsitykselleen suunnan, joka esti häntä tulemasta taiteilijaksi, joka näkee elämän vain omasta kapeasta näkökulmastaan.

Nykyajan vaikuttaminen tapahtuu monen eri instrumentin kautta. Se on nopeaa ja joka hetki uudistuvaa. Kuvat vain vilisevät Instagramissa, Facebookissa ja monessa eri ohjelmassa. Toinen toistaan nuoremmat, kauniimmat ja rohkeammat kertovat sanoin ja kuvin asiansa, joka kovin usein on hyvin kapeakatseista ja minälähtöistä. Heidän puheenvuoronsa esittelee heitä itseään tai sitä mitä he arvostavat tai ovat saaneet aikaan. Joskus jopa polkemalla toisten tuotantoa. Usein nämä tähdet nousevat, tuikkivat hetken ja häipyvät unholaan. Huomenna heitä ei muista kukaan. Martan vaikuttamiskanavia olivat printtilehdet, kirjan kannet ja postikortit, jotka vielä 100 vuoden jälkeen ilahduttavat meitä.  Ensimmäinen lapsenlapseni täytti 8.8. yhden vuoden ja annoimme hänelle syntymäpäiväkortin, jonka MW oli piirtänyt vuonna 1921. Lapsi istui kortti sylissään ja näytti sormellaan kanoja ja possuja ja piippasi sormellaan pienen kortissa olevan tytön nenää ja nauroi. Iloa kuvasta riitti pitkäksi aikaa.

Kiitos Martta W., että vaikutat vielä tänäänkin.

 

Martta Wendelin, Tyttö ruispellossa, Kotilieden kansikuvitus, nro 14 1933, kuva: Tuusulan taidemuseo

MARTTA JA MARIA

Leena Jäntti

Martta Wendelin sai kasteessa nimet Martta Maria. Raamatullisten esikuvien mukaan nimet edustavat kahta erilaista naisluonnetta. Kuinka enteellistä tämä olikaan.

Martta oli käytännön ihminen ja ahkera. Hän oli äidin tukena ja apuna, kun muut perheenjäsenet kuolivat muutaman vuoden välein, sisko, isä ja kolme veljeä. Perheestä jäi jäljelle Martta ja äiti. Martta huolehti äidistä taloudellisesti koko hänen elämänsä ajan vuoteen 1946, äidin kuolemaan asti, jolloin Martta oli 53- vuotias. Näihin vuosiin mahtuu opintojen päättyminen, omaan ammattiin valmistuminen, oman työn hoitaminen, kasvattityttären kasvattaminen, puutarhan hoito, puutarhojen suunnittelu ystäville, oman talon rakennuttaminen, yhteydenotot kymmeniin kustantajiin sekä matkat maalauskohteisiin ympäri Suomen.

Martalla ei ollut ajokorttia, eikä kännyköitä, ja kasvattitytär Helena on muistellut, että Martta ei ajanut polkupyörää. Mutta Tuusulassa Rantatietä pitkin kulki Sukulan Linja Oy:n bussit, joilla pääsi Helsinkiin tai Järvenpäähän. Annivaaran aikana piti juosta Kissanaivastuksen polkua pitkin Rantatien pysäkille.  Vasta 50-luvun lopulla tuli nykyinen isompi tie, joka kulkee Annivaaran läheisyydessä.

Maria oli se voima, joka antoi siivet arjen sujumiseen. Kuusi vuotta kuvittajana WSOY:llä antoi vankan pohjan kuvittajana. Kotilieden kannet, sadat postikortit sekä kirjojen ja muiden lehtien kansikuvitukset antoivat toivoa ja iloa suomalaisten arkeen sekä loivat kuvamaailman suomalaisten muistiin.

Maria näki kauneutta ja mahdollisuuksia toteuttaa suurta unelmaa olla taiteilija; ainoalla Euroopan matkalla ikuistetut kohteet, kolmena kesänä vierailut Karjalaan ja Valamon luostariin, maalausmatkat Pohjanmaalle, muotokuvat, kukkataulut ja maisemat täyttivät arjen.

Martan päiväkirjan tekstistä huomaa, kuinka joskus nuorena, omassa kehityksessä väsymys oli melkein musertaa. Silloin kesäloma sukulaisten luona maalla, jossa aurinko paistoi ja ruispelto heilimöi ja rakkaat ihmiset olivat lähellä, kantoivat eteenpäin ja voimaannuttivat. Ja monien vuosien kuluttua puhkesivat kukkaan taideteoksina ja kuvituksina, josta esimerkkinä tämä kuvassa oleva postikorttiaihe, joka on muisto sukulaisten luona Sippolassa vietetyistä kesäisistä päivistä.

Martan-päivä osuu heleimpään aikaan Suomen suvessa, tänä vuonna maanantaina 26. heinäkuuta. Kiitos Martta Maria kaikesta siitä kauneudesta, mistä saamme iloita sinun taiteesi myötä.

 

TULE HYVÄ PÄIVÄKOTI …

Raija Berg

 

Tule hyvä päiväkoti … Ja hyvähän siitä tulee, sillä se kohoaa ajan hengen mukaisesti omassa kuplassaan turvallisesti ja sateilta suojassa.

Ei Martta Wendelin varmastikaan arvannut maalatessaan vuonna 1934 Helsingin Messuhallin rakennustyömaata, että vuonna 2021 Tuusulan kunta rakentaa hänen nimeään kantavaa päiväkotia Hyrylän keskustaan Pähkinämäentien tuntumaan. Rakentaminen kuten myös koko yhteiskuntamme on muuttunut valtavasti. Martan maalauksessa näkyy rakentamisessa ihmistyövoiman tärkeys. Lisäksi kuvassa näkyy hevonen, kuorma-auto ja nostolaite. Martta Wendelin -päiväkodin työmaalla on myös ihmisiä, mutta kuorma-auton mitat ovat moninkertaistuneet ja nosturi on saanut kokoa, voimaa ja uudenlaista tekniikkaa. Ja vielä lisäksi päiväkoti rakentuu valtavan telttarakennelman sisällä.

Martta Wendelin, Messuhallin rakennustyömaa, öljy 1934 (Helsingin kaupunginmuseo/ Kuva Museokuva/Tuusulan taidemuseo)

Martta Wendelinin valtava tuotanto kuvaa hyvin suomalaista yhteiskuntaa ja sen kehitystä. Hänen taiteensa kuvastaa hyvin arkielämää ”vauvasta vaariin” ja on luonut etenkin vaikeina aikoina uskoa tulevaisuuteen ja onnelliseen elämään. Martan ihanat kuvitukset ovat siivittäneet meitä satumaailman tunnelmiin ja lapsien arkeen. Kun tuleva päiväkoti on taidepainotteinen, niin Martan taiteen luoma mielihyvä antaa hyvän pohjan päiväkodin kasvatustyölle.

Elokuussa vuonna 2022 yli 200 lasta ja henkilökunta aloittavat syyskauden Martta Wendelin -päiväkodin uusissa tiloissa. Sekä lapset että päiväkotien henkilöstö ovat saaneet osallistua ja vaikuttaa päiväkodin suunnitteluun. Itse olen saanut olla Martta Wendelin Seuran edustajana Päivi Ahdeoja-Määtän kanssa suunnitteluryhmässä, joka keskittyi Martan kuvitustaiteen valintaprosessiin. Martan taide elää uudenlaista elämää uuden tekniikan avulla päiväkodin sisätiloissa ja pihapiirissä.

On todella hienoa, että Tuusulan kunta osoittaa mm. päiväkodin muodossa kunnioitustaan Tuusulassa asuneelle suurelle taiteilijalle Martta Wendelinille!

 

JA HYVÄ PÄIVÄKOTI SIITÄ TULEE …

Nyt jo kohoaa toisen kerroksen raamit.

Elokuussa 2022 nautimme MARTTA WENDELIN -PÄIVÄKODIN kokonaisuuden näkemisestä.

Valokuvat Martta Wendelin -päiväkodin työmaalta 9.6.2021 (Raija Berg kuvannut aidan takaa)

Tuusulan pääkirjaston ikkunoissa on näytteillä Martta Wendelin -päiväkodin sisustukseen valittujen Martan kuvituskuvia elokuussa osoitteessa Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula.

Tervetuloa ikkunanäyttelyyn 2. – 31.8.2021!

 

KOULUAJOISTA MARTAN TAPAAN

Päivi Ahdeoja-Määttä

 

Martta ja vanhat koulutoverit Annivaarassa

Toukokuu on koulumuistojen aikaa. Ikimuistoisia –  osin haikeita ja ihania – ovat muistot koulujen kevätjuhlista, kun yksi vuosi oli taas ohi ja samalla astuttiin kohti uutta. Kesän jälkeen odotti uusi luokka, uusi koulu tai jopa kirjoitusten jälkeinen suuri avoin maailma. Martta Wendelin on kuvituksissaan tallentanut näitä tunnelmia muun muassa Mary Marckin ja Anni Swanin koululaisromaanien kansiin. Kuvista voi lukea myös Martan omat hyvät koulumuistot Kotkan ajoilta.

Nuoren Martan parhaimpiin muistoihin kuuluu hänelle laulettu serenadi 15-vuotissyntymäpäivänä marraskuussa 1908. Luokkatoverit poistuivat kahvikesteiltä Martan luota ja innostuivat kadulla laulamaan vielä kiitokseksi Martan ikkunan alla. Mukana laulamassa oli tuleva oopperalaulaja Oiva Soini. Hänestä tuli myös oopperanjohtaja Suomalaisessa oopperassa Helsingissä. 1960-luvun lopulla Soini kävi Wendelinin luona Tuusulassa Annivaaran kodissa samoin kuin pari muuta entistä Kotkan ajan luokkatoveria: fil. tri Ella Kitunen (os. Europaeus), ”Pekka” eli lastenlääkäri Alma Talvitie (os. Mäkelä) ja Kersti – ”surusilmäinen ihana Kekki” – Salonius.

Martta Wendelin, kansikuvitus Erna Heinbergin kirjaan, III A luokan Inkeri

 

Kuuluisa opinahjo Kotkassa

Kun tutustuu Kotkan Suomalaisen lyseon 50-vuotisjuhlajulkaisuun vuodelta 1946, välittyy kirjasen muistelmien, artikkelien ja runojen myötä vaikutelma elävästä ja innostavasta opinahjosta. Koulun ensimmäinen rakennus oli arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema ja se valmistui syksyksi 1897 Kirkkokadulle. Koulurakennus osoittautui pian liian pieneksi ja päätettiin rakentaa kokonaan uusi talo. Piirustukset tilattiin Usko Nyström-Petrelius-Penttilän arkkitehtitoimistolta. Martta aloitti koulunkäynnin 1902 Kotkassa yhteiskoulun vanhassa Stenbäckin suunnittelemassa rakennuksessa. Syksyllä 1905 aloitettiin uudessa jugendtyylisessä koulussa, ja Marttakin pääsi upouusiin tiloihin. Koulun opettajat olivat taitavia; etenkin liikunnanopetus oli edistyksellistä. Martta piti myöhemmin yhteyttä saksan kielen ja historian opettajaansa Bertha Äyräpäähän sekä Tyyni Nyströmiin, joka opetti liikuntaa ja piirustusta. Berthan ja Tyynin kanssa Martta teki yhteisen ulkomaanmatkan Saksan ja Sveitsin kautta Italiaan asti kesällä 1927. Venetsia, Rooma, Palermo ja Taormina tulivat nähtävyyksineen matkalla tutuiksi. 1928 vuoden kansikuvassa Anni Swanin nuortenkirjaan Sara ja Sarri matkustavat näkyy Venetsian San Marcon tori.

 

Martta Wendelin, Sara ja Sarri matkustavat, kansikuvitus Anni Swanin nuortenkirjaan, 1928

Ensi askeleet koululaisena

Martta Maria Wendelin syntyi neljäntenä lapsena ja vanhimpana tyttärenä 23. päivänä marraskuuta 1893 Kymen Karhulassa. Lapsuudenkoti sijaitsi kahden perheen puutalossa, jota ympäröi kaunis puutarha.

Martalla oli kolme isoveljeä, Axel, Yrjö ja Oiva, joita Martta muisteli kadehtineensa, kun nämä pääsivät vierailulle Helsinkiin Olga-tädin perheeseen. Veljet saivat myös piirustustarvikkeita, joita Marttakin halusi pian itselleen. Kotona sahanhoitaja Wilhelm Wendelinin ja hänen Ida-vaimonsa lapset harrastivat piirtämistä. Vihdoin syksyllä 1900 myös seitsemänvuotias Martta pääsi isoveljiensä kanssa valmistavaan kouluun Helsinkiin. He asuivat Senaatintorin lähellä Engelin keskustassa äidin Olga-sisaren ja tämän apteekkaripuolison, venäläisen Josef Bergin perheessä. Bergeillä ei ollut omia lapsia, joten sisarenlapset olivat tervetulleita pidemmäksikin aikaa vierailulle.

Joululomalla 1900 lapset palasivatkin uuteen kotiin Kotkaan, josta isä oli ostanut Vuorikadun ja Laivurinkadun kulmauksesta oman puutalon, jota ympäröi suuri piha. Lapset saattoivat nyt käydä koulunsa Kotkan suomalaisessa yhteiskoulussa.

 

Luokkatovereita ja muistoja

Martan kouluaikainen toveri Lyyli, joka oli luokkaa alempana, on muistellut pitäneensä nuorta Marttaa ”uljaana ja ylväänä, olithan pitkä, ryhdikäs, kaunis, hyvä voimistelija ja hyvin puettu ja nauroit niin hilpeän herttaisesti (…) ja Sinulla oli varsinkin yhteen aikaan oikein kaunis sulkaniekka hattu –  mahdatko itsekään sitä muistaa.” Martta puolestaan oli toverilleen joskus muistellut olleensa ”ujo ja pehmeä”, samalla kun toiset olivat pitäneet ylpeänä. Martan varauksellisuutta selitti hänen toisen korvansa kuuroutuminen lapsena sairastetun sikotaudin ja angiinan jälkitautina. Aikuisenakin hän viihtyi paremmin tutussa seurassa.

Martta Wendelin on muistellut lapsuuttaan: ”Kasvoin poikaparvessa ja rakastin ulkoilmaelämää. Vasta 12-vuotiaana aloin muuttua tytöksi, araksi, sulkeutuneeksi, omapäiseksi. Kuten lapset yleensä, olin hyvin uskonnollinen.” Näihin aikoihin nuori Martta oli uskonnollinen ja hän on kertonut, että päästyään ylioppilaaksi jäivät ”tanssit ja huvit” kokonaan pois.

Wilhelm-isän liiketoimet kokivat pian vastoinkäymisiä, joten perheen Ida-äiti perusti pienen kutomoliikkeen tukemaan perheen taloutta. Wilhelm Wendelin joutui useisiin oikeudenkäynteihin entisen työnantajansa takia, joka syytti Wendeliniä ja hänen liiketoveriaan Lehtistä (runoilija L. Onervan isä) muun muassa sahalautojen varastamisesta näiden perustettua oman kilpailevan sahan Kotkaan. Näin Martta sai jo kotoaan esimerkin itsenäisestä, työelämässä vaikuttavasta naisen mallista ja perheen elatuksesta vastaamisesta. Perheen nuorimpien lasten Einon ja Irman synnyttyä 1903 ja 1907 päätettiin kutomoliike myydä ja Ida jäi kotiäidiksi.

 

”Tutentiksi”

Martan varhaisimpia päiväkirjamerkintöjä on kuvaus kevättalvelta 1910, jolloin piti valmistautua ylioppilaskirjoituksiin. Hän olisi halunnut mennä laskemaan mäkeä, mutta piti opiskella, kun piti valmistua tuentiksi eli studentiksi. ”Tuommoinen ilmakin. Pääsisi muuten edes laskemaan mäkeä Katariinassa niiden pikkupoikain kanssa, kuten e ilenkin. Kuinka hauskaa siellä oli peuhata lumihangessa! Mutta pitää olla arvokkaan ja viisaan näköinen, kun aikoo ”tutentiksi” ja mieli tekisi – mäkeä laskemaan!”

Nuorella Martalla oli myös kaukorakkauksia, ruotsalainen runoilija Oscar Levertin oli hänen ihastuksensa kohde. Martta jopa piirsi kauniin lyijykynäpiirroksen tummasta, surullisenhahmon ritaristaan. ”Tiedättekös! Minä olen rakastunut! (…) Minä piirrän hänen kuvaansa tänään. Hellästi, pehmeästi minä sivelen hänen jaloja piirteitään… Oi minun Oskar Levertin´ni – sinä olit yksinäinen…”

Martta pääsi ylioppilaaksi keväällä 1910. Lahjakas Oiva-veli reputti matematiikan, mutta pääsi samana syksynä 1910 opiskelemaan Helsingin yliopistoon kuten Marttakin.  Oiva opiskeli kieliä ja Martta taidehistoriaa sekä pääsi myös opiskelemaan yliopiston piirustussalille Eero Järnefeltin oppilaaksi.

Martta Wendelin,
Yhteiskoululaisia, kansikuvitus Mary Marckin nuortenkirjaan

Lähteet:

 

Puoli vuosisataa kulttuurityötä Kymenlaaksossa, Muistojulkaisu Kotkan Suomalaisen Yhteiskoulun – Yhteislyseon – Lyseon 50-vuosijuhlaan, 1896-1946, Kotka 1946

von Konow, Jatta, Martta Wendelin – taide ja työ, 2003

von Konow, Jatta, Martta Wendelin – piirtäjä ja maalari, 1980

Ahdeoja, Päivi, Sadun ja toden maailma, Kerava 2003

Ahdeoja, Päivi, ”Ja nyt olemme siis Roomassa” – Renessanssia ja aikalaistunnelmia Martta Wendelinin Italian matkan taiteessa, kirjassa Martta Wendelin – Kuvittajan siveltimestä, 2013.

Lyyli Voutilaisen kirje Martta Wendelinille 20.2.1964.

 

 

MARTAN SUKUPOHDINTOJA

Terhi Ahvonen

Martta Wendelin,
Liisan muotokuva, pastelli 1962

Martta Wendelinin ja äitini Paula Ahvosen vuosikymmenien ystävyys ja kirjeenvaihto on ollut aineistona tälle blogitekstille. Martan äidille kirjoittamat kirjeet ovat kaikki säilyneet ja äidin kirjoittamistakin iso osa.

Vuosien 1960-1961 aikana kirjeissä käsiteltiin mm. Martan sukutaustoja. Lokakuussa 1960 aiheena oli Sursillien sukukronikka (Genealogia Sursilliana). Martta aprikoi, olisiko ko. sukukirjassa tietoja Wendelineistä, mutta totesi, että kirja oli kuitenkin hänelle liian kallis hankittavaksi (3500:- vmk eli vanhaa Suomen markkaa). Myöhempien kirjeiden perusteella näyttää siltä, että vanhempani ostivat Sursillien kronikan Martalle joululahjaksi, sillä äitini oli aina kiinnostunut sukuhistorioista ja kun Martta totesi, että ”Sursillit ovat vaikuttaneet m.m. juuri Laihialla ja IsossaKyrössä, niin on varmasti sinunkin suonissasi heidän vertansa. Ja, mene tiedä, vaikka loppujen lopuksi, meistä tehtäisiin pikkuserkut. Johan sinä sanoit tuntevasti minut tätisi näöstä.” Kirjahan oli suorastaan pakko hankkia.

Kirjeessään 9. joulukuuta 1960 Martta pohti myös pitkään Wendelin-sukua ja kuvaili, mitä tietoja hänellä oli esivanhemmistaan.

Minä olen hyvin pessimistinen sen Wendelin-suvun suhteen. Mitä ne lienevät, kaloja vai lintuja.

 Koetin kerran tiedustella isäni sukua Vehkalahden kirkonkirjoista, mutta ei se pappi mitään löytänyt. Ja sitten tuli sota-aika ja se jäi.  Jos olen joltakin W:ltä kysynyt, ei kukaan tiedä keitä ja mistä he ovat. Ainakin olen tehnyt sen havainnon, että hyvin ne näkyvät viihtyvän rantavesissä – Heitä on ollut Oulussa, Uudessakaupungissa (laivanvarustajia), Turussa, Maarianhaminassa, Helsingissä, Haminan Vehkalahdessa (siellä oli isäni suku, veneenrakentajia), Viipurissa, Uuraassa (veneenrakentajia), Pietarissa, Riiassa (laivanvarustajia) j.n.e. Ja ikävä kyllä, useimmat ovat ruotsinkielisiä, osa on suomalaistunut. En kuitenkaan usko heidän tulleen Ruotsista, pikemminkin Saksasta, siihen viittaa nimikin. Sain kerran sota-aikana, (pahimpana juutalaisvainon aikana Saksassa) Dresdenistä kirjeen eräältä Oberkirchenrat Wendeliniltä, joka kertoi tutkineensa Wendelin-sukua ja päässeensä jo Saksasta Venäjälle ja Suomeen. Hän oli saanut yhteyden erääseen Neiti Wendeliniin Uudessakaupungissa, ja oli tämä Neiti W. lähettänyt hänelle minun piirtämäni joulukortin. No niin, tämä herra pyysi minua hankkimaan hänelle sukuselvityksiä niin paljon kuin voin. Mutta, kuten sanottu, sota raivosi pahimmillaan, enkä minä tietänyt suvustani mitään.

Voi voi, nyt olen tässä jaaritellut tällaisia joutavia, eivätkä ne asiat voi vierasta kiinnostaa. Mutta se on nyt kaikki Sursillien syytä.”

 (Oberkirchenrat Adolf Wendelinistä/Dresden löytyy useita viitteitä Googlesta).

Jo joulukuussa suunniteltiin myös seuraavan kesän maalausmatkaa Laihialle. ”Kuulehan, ystäväiseni Paula. Minusta alkaa tuntua siltä, että minun on kuin onkin tultava sinne Laihialle uudestaan ensi kesänä. Kyllä sinä olet etevä agitaattori, minä näes alan ymmärtää, että minulla olisi siellä aika paljon tekemistä – sekä ihmisistä että kirkoista, joesta, tuulimyllyistä ja niin edelleen. Mutta ihminen määrää, Jumala säätää.”

Tammikuun 2. päivänä 1961 Martan kirjeessä kiiteltiin joululahjoista: Sursillien sukukronikka oli saapunut postissa Tuusulaan ja se oli ollut ”kaunis tulipunainen ruskeanahkaselkäinen iso kirja”.  Joulupaketissa oli ollut myös seinälle kiinnitettävä puhelinmuistio, jonka isäni oli nikkaroinut. Näin Helenan olisi helpompi kirjoittaa muistiin, mitä puheluja ja terveisiä Martalle kulloinkin tuli. ”Ja last but not least, olen koko joulun ajan nauttinut ihanasta kahvista. Oi sitä makua, oi sitä aroomia. Katsos, en ole niinkään kahvinystävä, mutta hyvän kahvin ystävä olen.”

”Niin, ja sitten se kronikka! Arvasinhan, ettei siellä paljon Wendelinistä ollut. Maria Wendelin, konsulin tytär Kristiinasta (joskus 1800-luvun alussa), papintytär Magdalena Wendelinus Lappfjerdistä (tietysti siinä on us-pääte, kun on kysymys papista) joskus 1700-luvulla, – Anna Wendelius 1600-luvulta oli laajan Calamnius-suvun kanta-äiti. Näyttää siltä että Wendelin-suku on melko vanhaa, kotipaikkana juuri Kristiinankaupungin seudut ja ammattina laivuri ja laivanrakennus, joka sielläpäin on näyttänyt olleen yleistä. Ja juuri tämä ammatti se on saanut minun uskomaan, että joku suvusta on perheineen siirtynyt sieltä etelään Haminan ja Kotkan tienoille, sinne muutti aikoinaan hyvin paljon muitakin pohjalaisia työläisiä. Lisäksi tulee vielä se isäni sukulaisten ruotsinvoittoisuus.

No niin, Paula, nyt sinä saat kuulla vierasta sukuhistoriaa, mutta omapa on syysi. En uskaltanut ryhtyä kirjaan ennen joulua, sillä joululahjat olisivat jääneet tekemättä. Mutta sitten joulunpyhäillat valvoin sen kanssa, – kun alkoi, siitä ei tahtonut päästä irti. Itseasiassahan siinä on enimmäkseen pappis- ja virkamiessukuja, mutta tuttuja sukuja kuitenkin ja on aivan ällistyttävää monta kertaa havaita, miten taiturimaisesti ne entisajan papit osasivat nimiä väännellä ja käännellä. Tavallisista kunnon suomalaisista nimistä saatiin uskomattoman hienoja tekeleitä. Summa summarum, nyt sinä olet saanut minut innokkaaksi sukututkijaksi.

Olen jo lähettänyt tiedusteluni eräälle eläkkeellä olevalle vehkalahtelaiselle kansakoulun opettajalle, joka kerran kertoi tilanneensa veneen Byggmästari Wendeliniltä. Ja tiedäs mitä? En oikein tiedä rohkenenko pyytää tätä sinulta, jos se olisi sinulle kovin vastenmielistä. Ajattelin näin: Sinä ottaisit lehtiön ja kynän käteesi ja menisit haastattelemaan sitä vanhaa neiti Wendeliniä siellä IsossaKyrössä, josta minulle kerroit. Sanoisit minulta terveisiä, että minä toivoisin niin saavani tietää hänen sukutarinansa. Olisiko se sinusta kovin ikävää? Minusta sinä olet kuin luotu haastattelijaksi, sinä kyllä saisit ihmisestä irti kaiken mahdollisen. Jos minä sinne vielä tulen, voisin itsekin mennä häntä tervehtimään, mutta ei koskaan tiedä, milloin tuollainen vanhus nukahtaa pois.

Jos minä saisin joitakin tietoja häneltä, voisin verrata niitä kronikkaan – ja sitten lähettäisin kirjan sinun tutkittavaksesi, varmasti siinä on sinulle pohjalaisena paljon mielenkiintoista.

Heinäkuun 27. päivänä Martta päivitti tilannetta: alustavasti hän voisi tulla Laihialle elokuun loppupuolella, sillä äidilläni oli taas pitkä lista tilauksia odottamassa taiteilijaa. Martan tyttären Helenan perheeseen oli syntynyt heinäkuun alussa pikkupoika ja meille oli toukokuun alussa syntynyt pikkuveljeni Anssi. Martta oli vähän huolissaan, voisiko hän saapua meille keskelle pikkuvauva-arkea, mutta äitini vakuutti pontevasti, että se sopisi paremmin kuin hyvin. Martta jopa aprikoi, ”suostuisiko pikkuherra Anssi croquis-malliksi, vaan musta-valkoisella.”

Pikkuveljeni Anssi täyttää toukokuussa 60 vuotta ja sen kunniaksi liitän tähän Martan vuonna 1962 hänestä maalaaman taulun, jossa ”Anssipoika naurusuu” oli vasta yksivuotias. Äitini sai taulun Martalta lahjaksi ja Martta oli kirjoittanut tauluun ÄIDILLE ANSSILTA.

Martta Wendelin,
Anssi, naurusuu, pastelli 1962

Elokuun viimeisenä päivänä Martta vielä vahvisti kirjeellä saapuvansa Laihialle elokuun loppupuolella. Tällä 1961 syksyn maalausmatkallaan hän asui kodissamme peräti neljä viikkoa. Samaan aikaan meillä asui äitini isotäti Fiina, joka oli saapunut Suomeen perimään sisarensa jäämistöä. Mahtoi siinä olla ”vilinää ja vilskettä”, kun Laihian vanhassa lääkärintalossa yläkerran päätykammareissa asuivat Martta-täti ja Fiina-täti ja yläkerran lastenhuone oli Martan ateljeena, jossa lukuisat sukulaiset ja laihialaiset kävivät istumassa malleina. Myös Fiina-täti teetti muotokuvan tyttärentyttärestään Liisasta. Hänellä sattui olemaan Liisasta valokuva mukana ja kuvan perusteella Martta maalasi taulun. Puoli vuotta myöhemmin Fiina-täti palasi Alaskaan taulu matkassaan. Olen saanut pari viikkoa sitten yhteyden Liisa Barringtoniin ja selvittelen mahdollisuutta saada digikuva hänen muotokuvastaan.

Näin Martta kirjoitti lokakuun 9. päivä 1961 Pohjanmaan matkan jälkeen:

Rakas Paula-ystävä. Nyt on kolme viikkoa siitä kun jätin sinut Laihian asemalla. Se minun matkani meni mainiosti. otin Erkin antaman pillerin ja nukahdin huomaamattani mitään junan kolinaa ja heräsin parahiksi kun lähestyimme Riihimäkeä. Keravalla pujahdin pois junasta ja niin löysin itseni kotipihalta, jossa lapset jo olivat mummoa odottamassa.

Olin eilen kaupungissa fiiraamassa syntymäpäiviä, kun kaksi vanhaa luokkatoveriani oli kesän aikana täyttänyt 70 vuotta. Olivathan he aika pirteitä mutta molemmat valittivat vanhuuttaan ja muistinsa huononemista j.n.e. Ja siinä heitä katsellessani ajattelin ja ihmettelin, että se nuorennuori Paula-tyttönen oli jaksanut neljä viikkoa ”ylläpitää” minua vanhaa mummoa kaikkien muitten mummain lisäksi ja kaiken vaivan ja touhun lisäksi. Kuinka Sinä jaksoitkaan? Ja minä, joka en jaksa viikkoakaan viipyä ”kylässä” elelin siellä kuin en ensinkään olisi ollut vieraissa, ihan niin kuin minun olisi luonnostaan ollut oltava siellä. Olisin vaan toivonut, että olisin voinut olla enemmän hyödyksi teille.”

(Kursivoidut lauseet ja kappaleet ovat suoria lainauksia Martta Wendelinin kirjoittamista kirjeistä)

 

MARTAN MANAGERINA POHJANMAALLA

Terhi Ahvonen

Martta Wendelin, Madonna, öljy 1960

Martta Wendelin ja äitini Paula tutustuivat syksyllä 1959, kun äiti oli kutsunut Martan kotiimme Pohjanmaalle maalaamaan muotokuvia – tilaustöitä, jotka äiti oli hänelle hankkinut. Tästä ensimmäisestä visiitistä alkoi ystävyys, jonka konkreettisena muistona ovat kirjeet, joita he kirjoittivat toisilleen. Olen kiitollinen, että nämä ystävykset eivät voineet käydä keskustelujaan ja yhteydenpitoaan puhelimitse Martan huonon kuulon takia, vaan aina oli tartuttava kynään ja paperiin. Puheluista ei olisi jäljellä mitään, kun taas heidän kirjeitään voi lukea vielä näin 60 vuotta myöhemmin. Martan kirjoittamat kirjeet ovat kaikki säilyneet ja äidin kirjoittamistakin iso osa.

Olen kirjoittanut tätä kirjeenvaihtoa puhtaaksi viime kuukausien aikana ja eläytynyt kirjeisiin niin, että olen muistanut paljon jo unohtuneita asioita ja yksityiskohtia lapsuuskodistani. Myös Martta-tädin ajatukset ja neuvot ovat tulleet niin elävästi mieleeni, että eräänäkin yönä heräsin uneen, jossa keskustelin hänen kanssaan. Unessa olimme molemmat aikuisia ja hän jutteli minulle kuin tasavertaiselle eikä pikkutytölle.

Vuosien 1960-1961 aikana kirjeissä käsiteltiin mm. Martan sukutaustoja. Tästä aiheesta lisää seuraavassa blogissa.

Syksyllä 1960 äitini oli myös tilannut Martalta pienen Madonnan kuvan, jonka aikoi antaa joululahjaksi omalle äidilleen eli mummalleni. Madonna oli mummani kuolemaan saakka hänen kotonaan Isossakyrössä kunniapaikalla mumman pienessä ruokasalissa. Sittemmin se siirtyi vanhempieni kesäkodin seinälle. Kun äitini alkoi käydä vanhaksi, hän totesi, että Madonnaa ei enää uskalla pitää ympäri vuoden kesäkodissa, josta se voisi talven pitkinä kuukausina kadota tai vaurioitua kosteudesta, joten Madonna muutti Helsinkiin vanhempieni makuuhuoneen seinälle.

”Kuulehan, tällä viikolla lähetän sinulle sen madonna kuvan. Menen hakemaan sille kehystä. Olin jo katsomassa eräässä paikassa, mutta haluan mennä vielä uudestaan etsimään, jos sattuisin saamaan mukavan. Niin että älä hätäile, lähetän sen ajoissa ja valmiina (Kehystettynä). Kunpa nyt sitten pitäisit siitä. Ja kukkakuvasta pidän myös huolen, myös kehyksestä.”

Joulukuussa 1960 äitini oli kirjoittanut Martalle, että perheemme kasvaa keväällä ja samantien Martta vastasi 9. joulukuuta päivätyllä kirjeellä:

”Rakas Paula. Koetan nyt saada vastatuksi pitkään mielenkiintoiseen ja hauskaan kirjeeseesi. Alanpa loppupäästä. Mikä ihana asia, Madonna mia! Olen oikein iloinen että saat enemmän ääntä ja melua ja sekasotkua avariin huoneisiisi (kuten on minullakin). Onnittelen Sinua ja Erkkiä ja Terhiä erikoisesti, se kyllä tekee täydellisen vallankumouksen Terhin valtakunnassa. – Muuten, ensimmäinen uutinen, jonka sieltä kotiintultuani kuulin oli, että Helenakin odottaa – joskus juhannuksena. Niin että kyllä se ensi kesä on minulle tapauksista rikasta aikaa.

Tiedätkö, kun sitä pikku Madonnaa näpertelin, yhdessä vaiheessa se mielestäni muistutti sinua – olikohan jokin aavistus. Ja kyllähän sen kuvan pitäisi kuulua Sinulle – muistoksi tästä ajasta. Äläkä murise mitään maksusta – tottakai ymmärrät, ettei sellaista kuvaa voi minkään tariffien mukaan hinnoitella.”

Jo joulukuussa suunniteltiin myös seuraavan kesän maalausmatkaa Laihialle. ”Kuulehan, ystäväiseni Paula. Minusta alkaa tuntua siltä, että minun on kuin onkin tultava sinne Laihialle uudestaan ensi kesänä. Kyllä sinä olet etevä agitaattori, minä näes alan ymmärtää, että minulla olisi siellä aika paljon tekemistä – sekä ihmisistä että kirkoista, joesta, tuulimyllyistä ja niin edelleen. Mutta ihminen määrää, Jumala säätää.”

Vanhempiani tilaama kukkataulu oli saapunut Laihialle ennen joulua. Tästä Juhannusruusutaulusta Martta kirjoitti:

”Mitä nyt siihen kukkatauluun tulee, olet vallan oikeassa, että ruusukuvat helposti tulevat ”imeliksi”. Siksi en koskaan ruusuja maalaakaan, poikkeuksena ovat vain nämä valkoiset, jotka ovat niin runsaita, että ne voi ottaa massana, vaahtona, kuten ajattelin sitä tuoppia maalatessani. Ja jäykkä raskas tuoppimalli ottaa sekin hempeyden pois. Olen iloinen, jos pidätte kuvasta.”

Martta Wendelin, Juhannusruusut, öljy 1960

Maaliskuussa 1961 Martta kirjoitti:

”Rakas Paula-ystäväni. Nyt minun on lopultakin tultava luoksesi, istuttava kanssasi pieneen keltaiseen sohvaasi siellä auringonvaloa täynnänsä loistavassa salissasi, siellä ”Naisten huoneessa”, jossa juttu juoksi ihan juoksemistaan, muistatkos? Olen niin kovasti ajatellut sinua viime aikoina, että jo eräänä yönä tässä näin sinut unissakin – otin pääsi käsieni väliin ja katsoin tarkkaan kasvojasi, mielestäni ne eivät olleet ihan entisellään. Oletko ollut sairaana vai onko sinulla ollut muita huolia?”

Edellisestä kirjeestä oli jo jonkin aikaa, sillä Martta oli tuntenut itsensä väsyneeksi eikä ollut halunnut kirjoittaa valitellaakseen vaivojaan. ”Taisin kai kertoakin sinulle, että olen sellainen ”matalapaineihminen”.

Talvella oli ollut pitkä matalapaineen aika ja Tuusulassa oli seurattu tarkasti sääennusteita. Sittemmin olen kirjeitä lukiessani todennut, että talvikuukaudet olivat useimpina vuosina taiteilijalle rankkoja; kun luonnonvaloa ei ollut riittävästi, ei voinut oikein maalata eikä se myöskään tuntunut innostavalta. Martta tuskaili, että olisi parempi saada kunnon kuumetauti, joka puhdistaisi ”ilmaa” ja aika usein kävikin niin, että ”flunssa tulla sipsutteli pitkin varpain” heti kun hän oli siitä maininnut.

Hyvää tarkoittavat tuttavat tarjosivat myös neuvojaan: syö A vitamiinia, syö B:tä, syö C:tä, syö D:tä. Martta kuitenkin arveli, että vitamiinit eivät häntä auta. Sen sijaan hän oli iloinen, kun oli joskus sattunut löytämään ruotsalaisesta lehdestä kirjoituksen: ””vi lågtrycksmänniskor” ja ilostuin että oli muitakin, jotka kärsivät samasta asiasta, siinä puhuttiin myös eräästä lääkäristä, jota vaivasi sama tauti. Mutta mitään apua ei ollut, kehoitettiin vaan kärsivällisesti odottamaan parempaa säätä…

Huhtikuun 26. päivänä 1961 Martta ryhtyi taas kirjoittamaan kirjettä.

”Rakas Paula. Oletkos nähnyt – ensimmäiset valkovuokot ovat jo auenneet. Ja sinivuokot kukkivat niin sinisinä ja skillat vielä sinisempinä. Ja joka päivä aukeaa uusia pikku kukkia, pieniä maantähtiä jos jonkinvärisiä. Se merkitsee, että kevät on tullut, kesä on tulossa. Meille maalaisille se merkitsee kukkia ja kiireistä hommaa puutarhassa – kaupunkilaisille uusia keväthattuja ja tiptop pukimia. Ja Paulalle – voi sentään, kunpa saisin sinulle lähetettyä pienenpienen ”paketin” pienenpieniä kukkiani. Ota se kuitenkin vastaan ”hengessä”.

Kirjeessä oli myös pitkä tarina siitä, kuinka Pelastakaa lapset yhdistyksen toimitusjohtaja oli ottanut helmikuussa taiteilijaan yhteyttä ja pyytänyt saapumaan yhdistyksen toimistolle keskustelemaan joulukorttien suunnittelemisesta. Kun Martta oli mennyt tapaamiseen, oli silloinen toimitusjohtaja (evp majuri, kuten Martta hänet nimesi) ollut kohtelias, mutta vaikutti siltä, ettei hän tiennyt mitään taiteilijan osaamisesta ja urasta.

”Sitten kuulin ensimmäiset sanat: ”ja kertokaahan nyt mitä kaikkea olette tehnyt?” Hämmästyin niin, etten vähään aikaan saanut sanaa suustani, lopulta kuulin itseni vaisulla äänellä lausuvan: ”onhan sitä tullut tehdyksi –”. Tunsin itseni piikatytöksi, joka hakee ensimmäistä työpaikkaansa eikä hänellä ole todistuksia. Onhan minulle toki ennenkin tarjottu töitä, suuret ja pienemmät johtajat ovat kutsuneet minut neuvottelemaan, mutta ei koskaan vahingossakaan kukaan ole kysynyt: mitä te olette tehnyt. Jo se seikka, että he tarjosivat työtä edellytti, että he tiesivät ja tunsivat minun työni. Kohta on 50 vuotta siitä kun aloitin ensimmäiset ansiotyöni. Kuinkahan sinä, rakas Managerini, olisit vastannut tuohon kysymykseen? – – No niin, kyllähän siitä sentään keskusteluakin syntyi, mutta enimmäkseen minun oli selitettävä vastapuolelle ne käytännölliset toimenpiteet, joihin olisi ollut ryhdyttävä jotta liiketoimi pääsisi käyntiin. Heillä piti sitten olla kokous ja minulle luvattiin heti ilmoittaa tulos, mutta minkäänlaista ilmoitusta en ole sen koommin saanut, joko luovuttiin koko hommasta tahi löydettiin sopivampi tekijä. Sen pituinen se.”

 

LAPSIMALLINA ARKKITEHTI

Leena Jäntti

 

Ei olisi Jaakko Keppo osannut arvata 45 vuotta sitten, että Martta Wendelin koskettaa häntä läheisesti vielä vuosia myöhemmin. Arkkitehdit Frondelius – Keppo Salmenperä Oy, AFKS arkkitehtitoimisto on suunnitellut Tuusulaan päiväkodin, jonka rakennustyöt ovat alkaneet tänä vuonna ja valmistumisajankohta on syksyllä 20

Martta Wendelin, Jaakko Keppo, ruskea liitu 1976, yksityiskokoelma

22. Jaakko Keppo on osa tätä arkkitehtitoimistoa. Päiväkodin nimi on Martta Wendelin Päiväkoti.

Tästä nimestä Martta Wendelin Seura on kiitollinen Tuusulan kunnalle, joka näin upeasti muistaa lähes viisikymmentä vuotta Tuusulassa asunutta taiteilijaa. Seura on kutsuttu mukaan kuvaohjelman suunnitteluun, jotta saadaan monipuolinen näkemys Martan taiteesta, lapsista, väreistä, tunnelmista, kesästä, talvesta, syksystä, kuvituksista. Martta kuvitti suomalaista arkea vuosikymmeniä ja kuvitukset ovat nousseet tänä korona-aikana kuin uudelleen eloon. Suomalaiset ovat löytäneet arjen iloja kodista, sisustamisesta, puutarhasta, luonnosta ja sana kotoilu on löytänyt tästä ajasta yhteisen nimittäjän.

Jaakon äiti Aino Keppo tilasi taiteilijalta pojistaan muotokuvat 1976. Taiteilija oli silloin 83- vuotias, Jaakko 7- vuotias ja nuorempi veli Jussi ehti juuri täyttää viisi vuotta, jotta pääsi taiteilijan malliksi. Vanhemmat olivat työelämässä ja pojat lähetettiin taksilla Lahelasta, missä perhe silloin asui, Annivaaraan malliksi. Kysyin äidiltä, menivätkö pojat sinne mielellään? Ihan varmasti, koska taiteilija tarjosi yleensä lapsille mehua ja pipareita. Niitä herkkuja hammaslääkärin lapset harvoin saivat.

Jaakolla on myös se kotikenttäetu, että äiti Aino on ollut kuusi vuotta Martta Wendelin Seuran puheenjohtaja ja näin ollen Martan elämä ja taide on tullut tutuksi kodin perintönä kuin vahingossa.

Omalta kohdaltani surin kerran sitä, että en ole saanut lapsenlapsiani tarpeeksi Martan vaikutuspiiriin, mihin 16-vuotias lapsenlapseni sanoi, että mummi kyllä heidän ikäisistään he tietävät keskivertoa enemmän Martta Wendelinistä!

Martta Wendelin, Jussi Keppo, ruskea liitu 1976, yksityiskokoelma

Martta Wendelin Seura tekee työtä sen eteen, että Martan taide todella elää myös tässä ajassa. Täällä Tuusulassa voimme iloita yhdessä päiväkodin nimestä, Taidekasarmin kunnostamissuunnitelmista ja siten mahdollisuudesta näyttää kaikille kuntalaisille sekä Tuusulaan tuleville matkailijoille jotain vanhaa, mutta kuitenkin uutta! Niin rakentamisessa kuin taiteessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MATKANI MARTAN TAITEESEEN

Joulun aikaa – joulun taikaa -näyttelyssä Martta Wendelinin aakkoskuvia 2018

Raija Berg

Sattuma ja uteliaisuus johdatti minut matkalle Martta Wendelinin taiteen ihanaan maailmaan!

Martan nimipäivänä 26.7.2012 menin Tuusulan Hyrylässä sijaitsevaan Hyrrän kauppakeskukseen, jossa käyn kaupassa vain sattumalta. Tuona päivä jostain syystä kuitenkin menin sinne ja onnekseni menin. Siellä oli iloinen naisjoukko tarjoamassa Martan päivän kunniaksi kahvia ja pöydällä oli ihania Martta Wendelinin kuvittamia kortteja myytävänä. En voinut ohittaa kahvin tuoksua ja ihanaa korttivalikoimaa, jotka vetivät minua puoleensa ja samalla veivät Varkaudessa olleeseen Mummolaani. Kortit, Kotiliedet ja Mummolan muistot huumasivat minut ja uteliaisuus johdatti tarjotun kahvikupin ja korttien ääreen. Kesti vain hetken, kun minulle selvisi, että kysymyksessä oli Martta Wendelin Seuran perinteinen nimipäivätapahtuma. Seuran toiminnasta kiinnostuin heti ja rohkeasti kysyin, miten jäseneksi pääsee. Täytettyäni liittymislomakkeen minut toivotettiin tervetulleeksi joukkoon ja seuran jäseneksi. Ja niin alkoi matkani…

Martan elämänkaari ja hänen monitahoinen tuotantonsa ovat valtavaa kunnioitusta herättävää. Itse en ole Marttaa tavannut. Minulle on syntynyt kuva Martan tavanneiden henkilöiden kautta, että hän oli erittäin kiehtova persoonallisuus, mutta samalla sisukkuus ja vaatimattomuus paistoivat hänestä. Martan taide elää keskuudessamme ja on elänyt suomalaisen yhteiskunnan vaikeiden ja raskaiden mutta myös kasvun ja identiteetin luomisen aikana. Martan taiteessa ja etenkin kuvituksissa näkyy vahvasti mielialan kohottamisen henki, jota myös tänä päivänä lähes jokainen meistä kaipaa.

”Martta Wendelin Seuran tarkoituksena on taiteilija Martta Wendelinin persoonallisuuden, elämäntyön ja taiteen vaaliminen sekä niiden tuntemusten syventäminen, hänen tuotantoonsa liittyvän taidekastatuksen edistäminen ja tuotannon kulttuurimerkityksen selvittäminen.”

 Martan elämätyön ja taiteen sekä taidekasvatuksen edistäminen ovat sydäntäni lähellä. Etenkin lapsille suunnattu edistämistyö kiinnostaa ja ilahduttaa minua. Yhtenä esimerkkinä tästä voisin mainita vuonna 2018 Tuusulan kunnantalolla seuran järjestämän Joulun aikaa – Joulun taikaa -näyttelyn, jossa lapset ja vähän isommatkin saivat koristella joulukuusia Martan kuvittamilla korttikoristeilla ja saivat ihastella myös Martan tekemiä aakkoskuvia ja muuta jouluaiheista tuotantoa.

Kuuset Joulun aikaa – joulun taikaa -näyttelyssä

Toisena esimerkkinä ja ilonaiheenani olen saanut olla mukana seuran edustajana Päivi Ahdeoja-Määtän kanssa Tuusulaan rakennettavan uuden päiväkodin kuvaohjelman suunnittelutyössä.  Päiväkoti kantaa nimeä MARTTA WENDELIN PÄIVÄKOTI. Meidän tehtävänämme oli esitellä Martan monipuolista tuotantoa ja auttaa löytämään laajasta materiaalista sopivia kokonaisuuksia, jotta sisätiloissa ja pihapiirissä näkyy Martan taiteen jälki. Päiväkoti valmistuu vuonna 2022 ja elokuussa 2022 lapset pääsevät ihastelemaan uutta päiväkotia. Bonuksena mainitsen vielä, että taidekasvatus sisältyy päiväkodin toimintaan.

Matkani mahtavan Martan taiteen ihanassa maailmassa ja seuran jäsenenä on ollut kiehtovaa ja monia elämyksiä antava. Olen saanut olla tekemässä ja mukana Marttaan ja Martan tuotantoon liittyvissä tilaisuuksissa – retkillä, myyntitapahtumissa ja näyttelyissä. On ollut mukava tavata ihania ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita Martasta ja Martan taiteesta ja ovat kertoneet omista Marttaan liittyvistä kokemuksistaan ja tuntemuksistaan.

Sattumalle ja uteliaisuudelle kiitollisena toivotan sinulle mukavaa talven jatkoa ja kevään odotusta sekä ihania hetkiä Martan taiteen parissa!

 

UTELIAISUUDEN VUOSI 2021

Minä en välitä tästä kauneudesta ja hienoudesta.  Minä kaipaan näkemään jotakin yksinkertaista, väärentämätöntä ja luonnollista” kirjoitti Martta Wendelin päiväkirjassaan 31.5.1911. (1)

Martta oli nähnyt ja kokenut tuohon mennessä Helsingin ja hän halusi muualle toteuttamaan omaa elämäänsä. Hän tunnisti jo tuolloin itsessään halun ja tarpeen elää itsensä näköistä elämää, joka ei olisi siloista, vailla rosoja ja raitoja. Jo tuolloin hän halusi elää toisin, hän ei vielä tiennyt miten mutta rohkeasti ja uteliaasti hän lähti sitä rakentamaan näköisekseen.

Olen aina tuntenut kiinnostusta siitä, miksi ihmiset käyttäytyvät siten kuin käyttäytyvät ja olen pohtinut sitä erityisesti taiteilijoiden toimintaan liittyen.  Tänään tahdon uskoa, että olen päässyt jyvälle ainakin joiltain osin siitä mistä luomisvoima ja uudet ideat syntyvät. Se on uteliaisuus elämää kohtaan. Uskon uteliaisuuden tärkeyteen elämän valintoja tehtäessä. Uskon uteliaisuuden tärkeyteen johtamisessa, lastenkasvatuksessa ja nyt myös taiteen tekemisen välttämättömänä ehtona.

Uteliaisuus on luovuuden perusta. Voi sanoa, että kaikki maailman keksijät, tiedemiehet ja taitelijat ovat intohimoisen uteliaita.  He lähestyvät tilanteita ja ongelmia avoimella, lapsenomaisella mielellä, jota ei rajoita jäykkyys tai ennakkoluulot. Uteliaisuuden innoittamana he kysyvät hulluja kysymyksiä ja löytävät niiden avulla täysin uudenlaisia ratkaisuja, he näkevät paljon sellaista mitä me muut emme.

Mm. Albert Einstein on todennut:” Minulla ei ole mitään erityistä kykyä, olen vain intohimoisen utelias.” (2)

Heräsin tämän uuden vuoden alun aamuna kahvin keittoon ja ikkunasta avautuvaan upeaan lumiseen maisemaan juuri kun päivä alkoi sarastaa.  Maisema nostatti saman tien mieleeni muistikuvan Martta Wendelinin joulukortista, siitä,  jossa tontut liikkuvat aamun tai illan sarastuksessa ja punamyssyt vilkkuvat puiden välistä. Sellaisen olin juuri joulun alla postittanut jollekin läheiselle ihmiselle. Minun oli pakko mennä ulos ja ottaa valokuva, ei niinkään itse maiseman kuin sen satumaisen tunnelman takia. Kaivoin vanhan joulukortin esiin ja aloin tehdä selvitystyötä, miksi aamuinen maisema sai minussa aikaan sellaisen reaktion.

Kirsi Sukula-Ruususen valokuva lumisesta metsästä Sysmässä; Martta Wendelin, Joulukortti, 1950-luku

Vertailin kuvia

Tunnelma molemmissa kuvissa on jännittynyt ja odottava. Päivä on alussa, se on siis vielä täynnä mahdollisuuksia.  Minun kuvani on hieman kauempaa, joten en voi olla varma siitä pitikö minun maisemani pikkuväkeä sisällään. Martta on piirtänyt maisemansa lähempää ja saanut paljon pieniä yksityiskohtia näkyviin.  Vai olisiko niin, että hän on katsonut tarkemmin?

Jos Martta voisi katsoa kuvaani, näkisikö hänen uteliaat silmänsä jotakin, mitä minä en pysty näkemään vaan tarvitsen siihen taitelijan tulkiksi. Mielessäni herää kysymys: ”Onko taiteilija Martta Wendelin katse uteliaampi ja hän näkee sen vuoksi enemmän kuin minä?”

Luin joulun aikaan kahdesta hyvin erilaisesta suomalaisesta miehestä, Erik Edefeltistä ja Toivo Kuulasta kirjoitetut kirjat.  Ensimmäinen oli Anna Kortelaisen kirjoittama, puolifiktiivinen kuvaus suuren taiteilijan Albert Edenfeltin pojan lyhyestä elämästä ja toinen paksu kirja oli Toivo Kuulan elämänkerta, jonka kirjoittaja on Juhani Koivisto. Miesten elämät olivat kovin erilaiset, heitä yhdisti vain sama aikakausi, viime vuosisadan alkupuoli, ja se, että he elivät hyvin intohimoisesti sille, mikä oli heidän elämänsä tärkein sisältö. Erikille se oli ihmisen sielun tutkiminen ja Toivolle se oli musiikki.

Omasta mielestäni suurin yhdistävä tekijä, jonka tunnistin heissä oli valtava uteliaisuus.  Sen tyydyttäminen edellytti rohkeutta kohdata haasteita ja mennä kohti tuntematonta, hakea innostusta erilaisesta.  Erik Edefeltiä kiinnosti kovasti se, miten ihmisen sielua voidaan tutkia kokeellisesti ja Toivo Kuula oli kunnianhimoinen säveltäjä, joka halusi kuulla miten ihmisäänet soivat yhdessä eri äänissä.  Molempien uteliaisuus myös vaati paljon uhrauksia ja toi elämän matkaan mutkia. Yhteistä miehillä oli myös se, että molemmat kuolivat nuorena: Erik keuhkotautiin ja Toivo murhattiin.

Martan elämä, niiltä osin kuin minä tunnen ja tiedän, ei pitänyt sisällään niin isoja kaaria ja tunteen paloa sairauksineen ja mielen ongelmineen, oli kuitenkin poikkeuksellista omana aikanaan. Hänen elämäntapansa osoitti tietynlaista rohkeutta ja intohimoa. Hän yritti elää elämäänsä loukkaamatta toisia, toisin kuin edellä mainitsemani herrat, jotka hakivat usein innoitusta ja tyydyttivät uteliaisuuttaan tavalla, jolla loukkasivat läheisiään.

Martan uteliaisuus kohdistui lähellä olevaan, hän sai oman taiteensa innoituksen arjesta, hän katsoi usein pientä, hän näki ihmisiä, eläimiä, kukkia, peltoja, rakennuksia ja tonttuja siinä sivussa. Hänen uteliaisuutensa näkyi erilaisina elämänvalintoina. Hän eli äitinsä kanssa, hänellä oli pieni kasvattitytär ja hän rakensi oman talonsa. Nämä olivat monella tavalla ” kokeellisia” ratkaisuja tuohon aikaan.

Martan kuvituksista ja maalauksista kumpuaa uteliaisuus, joka asuu hänen silmissään ja sielussaan ja se kohdistuu tavallisiin asioihin, niihin hän panosti. Hän sai vaatimattoman näyttämään upealta, hän sai värittömään värit.

Martta Wendelin, Unikkokimppu, pastelli, yksityiskokoelma

Martan uteliaisuus tuottaa tänään ja tulevaisuudessa paljon positiivista hyvää meille kaikille Martta-faneille.

Toivotan Sinulle hyvää tämän vuoden jatkoa, ollaan uteliaita ja tutkaillaan maailmaa, vaikka liikutaan varovasti pienellä säteellä. Ei sitä tiedä millaisia havaintoja ja uusia ideoita sieltä kotinurkista vielä löytyy.

Uteliaisuus kannattaa aina, sillä  Vanhuus alkaa, kun uteliaisuus on kadonnut. (José Saramago (3))

yst  terv Kirsi Sukula-Ruusunen 😊

Lähde:

Sadun ja toden maailma (2003) Taidemuseo Martta Wendelinin julkaisusarja no 1

http://www.modulcon.fi/2020/10/21/uteliaisuus-on-vahvuus/

Uteliaisuus on vahvuus

VUODEN 2020 BLOGIT:

 

MARTAN JOULU

Kolme tonttua ja kelkka, Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistyksen joulukortti, peiteväri 1931, Tuusulan taidemuseo

Päivi Ahdeoja-Määttä

Suomalaisen joulun tunnuskuvasto liittyy paljolti omiin tai lapsuusajan tunnelmiin. Kuvittajat kuten Martta Wendelin ja Rudolf Koivu ovat luoneet tätä kuvastoa 1910-luvulta alkaen ja se välittyy yhä keskellämme. Postikorttien lähettäminen alkaa olla jo harvinaista nykypäivänä, ellei joulua oteta lukuun. Silloin monet edelleen valikoivat tunnelmallisimmat kuva-aiheet korteista ja lähettävät niitä ystävilleen ja sukulaisilleen. Tai sitten tunnelmallisia joulukuvia jaetaan virtuaalisesti – instagramissa ja facebookissa.

Itämaan tietäjä, Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistyksen joulukortti, peiteväri 1937, Tuusulan taidemuseo

Joulu postikorteissa

Postikorttien lähettäminen yleistyi Suomessa 1900-luvun alussa, ja vaikutteita saatiin etenkin ruotsalaisen kuvittajan Jenny Nyströmin jouluisista tonttuaiheisista postikorteista. Hänen tontuissaan näkyi vielä realistisen maalaustaiteen ja art nouveaun henki koukeroisessa viivankäytössä. Martta Wendelin loi omat joulukorttinsa vasta 1920-luvun alussa ja hänen tontuissaan näkyi uudenlainen kuvittajan ote. Tontut olivat pelkistyneitä, hoikkia ja kuvamaailma oli suunniteltu juuri korttikäyttöä varten. Myöhemmin 1930-luvulla tontut ja joulupukit pulskistuivat. Kuvaustapa oli edelleen pelkistynyt, mutta Wendelin leikitteli realismilla ja arkitodellisuudella kuvaten joulupukin ajamassa autoa tai lava-autoa, laskeutumassa laskuvarjolla lahjojen kanssa lumiseen maisemaan.

1930-40-luvuilla joulukorttien aiheet laajenivat uudenlaisiin teemoihin kuten joulukirkkoon, rekiaiheisiin ja tunnelmallisiin talvimaisemiin. Myös Jeesuksen syntymän aikaan liittyviä aiheita kuten seimiaihe, Itämaan tietäjät ja Pako Egyptiin tuli kortteihin. 1950-luku toi mukanaan arkisia tunnelmakuvia lumilyhdyistä, tähtitaivasta ihailevista lapsista, lumen peitossa olevista tulppaaneista tai kukkarekeä työntävistä lumipukuisista tonttulapsista.

 

Lastenlehtien joulu

Tuntematon osa Wendelinin joulukuvituksia ovat lastenlehtien Äidin joululahja -liitteet. Kaunis kuvitettu kirjeenmallinen kuori sisälsi äidille lahjaksi vaikkapa paperisia joulupöytäliinoja. Martta Wendelin kuvitti myös useita joulutarinoita lastenlehtiin, Valistuksen Joulupukki-lehdistä Pääskysen Joulukonttiin tai Sirkan Jouluun. Usein kirjoittajana oli tunnettu lastenkirjailija kuten Aili Somersalo tai Annikki Setälä. Kuvitukset olivat tussi- ja peiteväritöitä kuten Setälän Kiukkupussi-tarina tai sitten kolmivärikuvituksia kuten Somersalon kirjoittamat Jukka-Pekan seikkailutarinat.

Äidin joululahja, peiteväri 1938, Tuusulan taidemuseo

Martta Wendelinin oma joulunvietto Tuusulassa

Usein Martta Wendelin joutui tekemään jouluisia aiheitaan kustantamoille jo kesäaikaan. Eräässä kirjeessään Viena Aaltiolle 5. elokuuta 1930-luvun lopulla Tuusulassa Martta on kuvaillut tekemisen vaikeutta, miten luonnon vihreydessä on vaikea päästä joulutunnelmaan. ”Minulla olisi kymmenittäin joulukortteja tehtävä tuossa paikassa, mutta kun mieli on viheriässä metsässä niin ei siitä mitään hyvää näy syntyvän.”

Omaa joulunviettoaan Suopellossa Tuusulassa jouluna 1942 Wendelin kuvasi ystävättärelleen näin: ”Nyt se joulukin on sitten ohitse. Me vietimme sitä flunssan merkeissä (mikä oli ihan yleinen viettämistapa tänä vuonna). Sain muutamia hyviä kirjoja, jotka tietysti ahmin heti. Itse ostin itselleni joululahjaksi Helene Schjerfbeckin elämäkerran (ruots.) hienoine kuvineen. WSOY:ltä tuli Suomen taiteen vuosikirja, Otavalta ”Taivasten valtakunnan avaimet”, Gummerukselta pari kirjaa. Niin että kaiken kaikkiaan (mukaan luettuna se joulukinkku) meillä oli oikein rauhallinen leppoisa joulu.” Naimattomana naisena Martta Wendelinin oma joulu kului vanhan äidin kanssa vuoteen 1942, kunnes syksyllä 1943 hänelle tuli kasvatiksi 13-vuotias kolttatyttö Helena Titoff Lapista. Sen jälkeen joulunvietto muuttui uudenlaiseksi, kun perhepiirissä oli lapsi ilahtumassa lahjoista ja joulun tunnelmasta.

Vuoden 1944 joulusta Martta kirjoitti Vienalle 1.1.1945 kiittäen samalla saamastaan ruoka-avustuksesta.  ”Saimme onnellisesti kinkun. Ja meillä on ollut aika hyvä joulu, mitä ruokaan tulee, jos ei nyt ajattele makeita. Tämä on ensimmäinen joulu, jolloin minä aivan omin päin olen saanut valmistaa jouluruuat. Äiti on nyt ollut suunnilleen vuoden vuoteen omana. (…) Jouluaattona hän istui pöydässä syömässä kanssamme. (…) Äidin tilasta johtuen olemmekin viettäneet hiljaisen joulun. Tytön kanssa olemme pitäneet pientä jouluiloa. Hän on hyvin kiltti, hauska lapsi. Hän oli niin onnellinen, kun joulupukki toi niin monta pientä pakettia. – Minäkin sain taas vähän joulukirjallisuutta. Gummerukselta lähettivät oikein kolmeosaisen romaanin Magdalena. Olen lukenut sitä tässä nyt pyhien aikaan.” Kustantamot muistivat kuvittajiaan kirjalahjoilla, ja näistä olikin Martalle aina paljon iloa pitkinä joulunpyhinä.

Ida Wendelin kuoli vuonna 1946, ja uuteen kotiin Kanervalaan Annivaaraan muutettiin 1947. Jatkossa Wendelinin joulut kuluivat Helenan kanssa, josta sittemmin tuli virallisesti ottotytär. Myöhemmin jouluja tunnelmallisessa taiteilijakodissa täydensi Helenan perhe lapsineen ja lapsenlapsineen. Kotiliesi-lehden toimituskin muisti vanhaa taiteilijaa aina jouluisin herkkukorilla, kuten Kotilieden entinen päätoimittaja Raili Malmberg on muistellut. Läheinen ystäväpiiri, tyttökerho muotoutui elämän viime vuosikymmenillä, ja kukkatervehdyksiä vaihdettiin jouluisin ystäväpiirissä kuten myös naapurien kanssa.

Maria, Josef ja Jeesus-lapsi, Joulun Ilosanoma -kirjan kuvitus, peiteväri 1955, Tuusulan taidemuseo/ Museokuva

TARINA   TAULUSTA

Satu Säilä

Tuusulan silloisen asemakylän, Järvenpään kartanon maille perustettiin vuonna 1928 valtiollinen Kotitalousopettajaopisto. Opistossa koulutettiin myös puutarhanhoidon opettajia vuoteen 1967, jolloin tämä koulutus siirtyi Lepaan puutarhaopistoon. Järvenpäässä kotitalousopettajien koulutusta annettiin lähes 70 vuoden ajan.  Kuntayhtymä KEUDA jatkaa samassa paikassa uudistettua matkailu-  ja ravitsemusalan koulutusta, vanhan perinteen pohjalta.

Mieheni edesmennyt täti, Kyllikki Peippo, oli aikoinaan 1950–60 luvulla Järvenpään Kotitalousopettaja-opiston puutarhanhoidon opettajana. Lukija ehkä kysyy, miten tämä henkilö sitten liittyy taiteilija Martta Wendeliniin. Hyvinkin paljon tai ainakin kahden taideteoksen verran. Yhdistävä tekijä oli Martan intohimo omaan maahan ja maaperään, jossa voisi nähdä kaiken kasvavan, erityisesti kukkien. Martta Wendelin on monissa kirjeissään kertonut puutarhanhoidosta ja kukkien puhkeamisesta. Näitä kukkia hän on ikuistanut mm. monissa pastellitöissään. Kaiken tämän mahdollisti oman maapalan hankkiminen ja muutto Tuusulan Annivaaraan 1947. Puutarhanhoito oli siis Martan ja Kyllikin yhteinen tekijä. Todennäköisesti tapaamiset Annivaarassa 1950-60-luvulla liittyivät puutarhanhoitoon.

Eräällä tällaisella tapaamisella Kyllikki oli ihastellut valmistumassa olevaa kookasta kukista tehtyä pastellityötä. Hän sai sen myöhemmin myös ostaa itselleen. Mutta Kyllikille rakkain taulu on kuitenkin tämä kuvassa oleva maisema, joka on tilaustyö. Kyllikin toiveena oli saada seinälleen taulu, jossa olisi järveä ja saari. Kyllikin tuntien kyseinen mielikuvissa ollut toive ei liittynyt Tuusulanjärveen, vaan Kyllikin lapsuuden kotimaisemiin Pohjois-Karjalassa, Saimaan saariin ja kimmeltäviin vesiin.

Martta Wendelin, Järvimaisema, öljy, yksityiskokoelma

Tämä öljyvärityö on mielestäni levollinen ja rauhoittava.  Värimaailma muodostuu useista eri vihreän sävyistä, veden tummista varjoista ja valon heijastuksista. Erityisesti minua viehättää taiteilijan siveltimen pehmeä ja vapaa jälki, vailla yksityiskohtia. Tätä maisemaa voimme ihastella Tuusulan kotimme seinällä. Kyllikki antoi sen vielä eläessään Lahdessa asuessaan sisarensa pojalle. Hänen mielestään sen paikka kuuluu olla Tuusulassa, missä taiteilija eli 40 vuotta omassa kodissaan ja rakkaassa puutarhassaan, johon Martta Wendelin halusi tulla myös haudatuksi.

 

 

 

 

SAARELAN MUMMU

Leena Jäntti

Martan muotokuva Julia Saarelasta (1869-1952) on minulle kaikkein mieluisin Martta Wendelinin maalaamista muotokuvista. Mikä siinä sitten puhuttelee? Katse, ilme, tunnelma, aika, malli? Muotokuva on maalattu 1944-45 sota-aikana. Itse olen syntynyt sodan jälkeen mutta sota on hipaissut kuitenkin sen verran, että isäni oli sotainvalidi ja äitini lotta. Ja koko aikuisikäni olen tehnyt hoitotyötä ja edelleen vapaaehtoisena veteraanityössä sota-ajan ihmiset ovat lähelläni.

Työvelvollisuus on Suomen laissa tunnettu poikkeusolojen aikainen velvollisuus, joka koskee kaikkia Suomessa asuvia 17–64-vuotiaita henkilöitä. Sitä voidaan käyttää valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa eli sodan, sodan uhan, kiristyneen kansainvälisen tilanteen, maailmankaupan häiriön tai suuronnettomuuden aikana.

 Martalle kutsu työvelvolliseksi tuli Saarelan taloon. Talo on historiallisen Tuusulan Rantatien varrella, viimeinen talo vasemmalla Järvenpäähän päin mentäessä. Martta ei ollut tottunut maataloustöihin ja silloin sovittiin, että Martta maalaa mummun muotokuvan. Martta asui silloin Suopellon huvilalla vuokralla, lähellä Saarelaa.

Martta Wendelin, Saarelan mummu, pastelli 1943, Tuusulan taidemuseo

Julia Saarela on tässä kuvassa 75- vuotias. Kuvassa Saarelan Julian katse on hieman huolestunut. Miettiikö hän mennyttä elämää? Hänen miehensä oli Viktor Reinhold Saxelin (1862-1918), myöhemmin nimi muuttui Saarelaksi Snellmannin päivänä 1906.  Viktorin isä Reinhold Saxelin oli niiden viidensadan miehen joukossa, jotka veivät suurta adressia keisarille vuonna 1899. Reinhold Saxelin oli ollut luotettava ja arvostettu tuusulalainen talonpoikaissäädyn edustaja tässä joukossa. Miniä Julia kantoi myös yhteiskunnallista vastuuta ja oli Tuusulan kunnanvaltuustossa vuosina 1923-24.

Suuri adressi kerättiin Suomessa ensimmäisenä sortokautena vuonna 1899 vastustamaan Suomen suuriruhtinaan keisari Nikolai II:n 15. helmikuuta 1899 allekirjoittamaa helmikuun manifestia. Silloiset ylioppilaat hiihtivät kylästä kylään keräten yli puoli miljoonaa nimeä yhdessätoista päivässä.

Pariskunnalle syntyi kuusi lasta, joista kaksi äiti joutui saattamaan hautaan jo lasten ollessa pieniä. Pojista Valtteri oli Pohjolan talon isäntä vaimonsa Idan kanssa. Nyt Pohjolan tila on siirtynyt Järvenpään kaupungin omistukseen. Tytär Katri meni naimisiin naapurinpojan kanssa ja perhe asui Ristinummella. Helmi ja Lauri olivat naimattomia ja huolehtivat talosta elämänsä loppuun asti.

Nyt on sota-aika ja huoli koko maan tulevaisuudesta. Kuinka saadaan työt tehdyksi ja elämä turvattua taas eteenpäin. Pitääkö hän käsistä tiukasti kiinni, ettei vain tarttuisi talon töihin ja malttaisi istua mallina?  Kuvassa näkyy emäntä, joka on selvinnyt monista vaikeuksista mitä elämä on eteen tuonut, kädet levollisesti sylissä (näin haluan tulkita), pyhäpuku päällä ja kaiken yllä leijuu hiljainen talonpoikainen arvokkuus.

Mitä taiteilija ajattelee maalatessaan taulua? Martta on 52- vuotias, parhaassa iässä oleva taitelija, jonka työt ovat virkistäneet suomalaisten arkea monin tavoin sota-aikana, sekä antaneet toivoa paremmasta. Martan mielessä on ehkä jo oman kodin rakennushaaveet. Parin vuoden kuluttua se jo toteutui, kun Annivaaraan valmistui oma koti, joka sai nimekseen Kanervala.  Maalauksesta voi aistia Martan opettajan Eero Järnefeltin vaikutteita. Maalaus on ruskeasävytteinen, kuin myöhäissyksy, juuri ennen lumentuloa, pelkistynyt ilmaus, josta katsojalle tulee rauhallinen mieli. Voisin kuvitella, että sanoja ei paljon tarvittu, keskinäinen ymmärrys vallitsi naisten välillä.

Saarelan talo ja ihmiset sekä pihapiiri tulivat tutuksi Martalle monin tavoin. Hän kuvitti 1945 Viktor Rydbergin Tonttu-runon ja käytti siinä mallina Saarelan talon aittoja. Monissa jouluaiheisissa postikorteissa voi nähdä myös näitä Saarelan aittoja.

Martta Wendelin, Tonttu ja aitat, kuvitus Viktor Rydbergin runokirjaan, peiteväri 1945, Tuusulan taidemuseo

 

MARTAN KIRJEITÄ ÄIDILLENI

Terhi Ahvonen

Martta Wendelinin ensimmäinen kirje Paula Ahvoselle 25.9.1960

Kuusikymmentä vuotta sitten syyskuussa alkoi äitini Paulan ja taiteilija Martta Wendelinin ystävyys. Mistä tiedän, että se alkoi juuri tuolloin? Koska kaikki on dokumentoitu kirjeisiin, joita he lähettivät toisilleen. Äidin ensimmäinen kirje Martalle on päivätty 19.9.1960 ja hän aloitti sen luonnollisestikin hyvin kunnioittavasti ja muodollisesti: “Arv. Taiteilija Martta Wendelin, rohkenen ystävällisesti kääntyä puoleenne asiassa…”

Martta Wendelin maalaamaan Pohjanmaalle

Äitini oli syntynyt v 1930 maalla, Isossakyrössä ja ihaillut kotiinsa tulleita Kotilieden kansikuvia koko lapsuutensa ja nuoruutensa ajan. Kun hän sitten 30-vuotiaana nuorena rouvana ja yhden lapsen äitinä halusi muotokuvan pikkutytöstään (allekirjoittaneesta), niin keneltäpä muultakaan hän olisi kysynyt muotokuvalle tekijää, kuin suuresti ihailemaltaan Martta Wendeliniltä. Äitini oli nähnyt Vöyrillä sukulaistalossa muotokuvan perheen tyttärestä ja siinä oli ollut tuttu “MW” signeeraus. Ja pari vuotta aikaisemmin vanhempani olivat vierailleet myös Tuusulassa tarkastaja Karttusen perheessä ja nähneet siellä Wendelinin maalaamia muotokuvia. Ilmeisesti äitini tunsi tarkastaja Karttusen niin hyvin, että pyysi häntä puhumaan taiteilijalle etukäteen, että tällainen yhteydenotto Laihialta voisi tulla. Joten tuumasta toimeen ja kirje suoraan taiteilijalle Tuusulaan!

Martta Wendelin, Äiti Paula, pastelli 1960

Ja mikä riemun päivä koitti, kun Martta vastasi äidille 25.9.1960 päivätyllä kirjeellään. Toki taiteilija näki paljon esteitä yhtäkkiselle lähdölle Pohjanmaalle: ”Tiedossa pitäisi olla ainakin pari kolme tilausta sielläpäin, jotta minun jotenkuten rahallisesti kannattaisi lähteä matkaan ja voidakseni pitää hintatason alhaisena. Nyt on niin, että päivät pitenevät jatkuvasti, – marras- joulukuulla ei voi ajatellakaan muotokuvamaalausta (eikä maalausta yleensäkään). Kuva olisi siis tehtävä lokakuun kuluessa, taikka lykättävä tammikuun puolelle.”

Äitini päätti välittömästi poistaa esteet ja kirjoitti uuden kirjeen 29. syyskuuta. ”Varmoja tilauksia on jo ainakin kolme: oman tyttäremme muotokuvan lisäksi haluaisimme muotokuvan myös äidistäni, vaikka hän ei sitä vielä tiedäkään. Myös Simonsin perheen isoäidistä haluttaisiin kuva. Lisäksi tulisi luultavasti (ja melkoisella varmuudella) kaksi muuta muotokuvatilausta: mieheni serkun pikkupoika sekä hänen isoäitinsä.” Äitini ehdotti myös, että taiteilija voisi asua meillä: ”Ehkäpä tästä muodostuisikin sitten tilapäinen ateljeenne, täällä on mielestäni valoisaa. Nämä kaikki kertomani tapaukset ovat niin hyviä ystäviämme, että heidän maalausistuntonsa voi suorittaa täällä mainiosti. Emmehän malta odottaa tammikuuta, kukapa tietää millaista silloin on?” Jo ensimmäisessä kirjeessään äitini oli perustellut pontevasti, miksi muotokuva allekirjoittaneesta pitäisi tehdä pikimmiten: ”Sillä kauan ei Terhi ole enää nelivuotias ja hampaat kun lähtevät ja jäsenet venyvät epäsuhtaisiksi, niin siinä iässä ei sitten enää olisi niin lapsekkaan suloinen.”

Martta Wendelin, Pikku Terhi, pastelli 1960

Päättäväisenä ja toimeliaana ihmisenä äitini sai ”esteet raivattua”. Hän itse muisteli joskus vanhuuden vuosinaan noita vuosikymmeniä ihastellen ”Silloin ei mikään ollut mahdotonta”.  Ja niin Martta Wendelin saapui 12. lokakuuta 1960 junalla Vaasaan ja äitini oli häntä vastassa asemalla. Taiteilija palasi kotiinsa Tuusulaan vasta loppukuusta, sillä tilauksia oli ehtinyt kertyä vielä lisää. Tällä ensimmäisellä matkallaan hän maalasi tai luonnosteli meillä ainakin kahdeksan muotokuvaa.

Äidin ja Martan pitkä ystävyys

Näin siis alkoi yli neljännesvuosisadan kestänyt ystävyys äitini ja Martta Wendelinin välillä. Tästä eteenpäin kutsun häntä Martta-tädiksi tai Wenni-tädiksi, sillä näillä nimillä minä ja sittemmin myös veljeni opimme hänet tuntemaan. Martta-täti asui meillä muutamasta viikosta kuukauteen lähes joka vuosi 60-luvulla ja vieraili usein kodissamme vielä 70-luvullakin. Hän maalasi meillä Pohjanmaalla ollessaan yli 100 muotokuvaa perheestämme, sukulaisistamme sekä vanhempieni ystävistä ja heidän perheistään. Sana kiiri ja tilauksia oli aina yllin kyllin joka vierailulle. Myös kukkatauluja ja niiden luonnoksia syntyi useita sekä myös joitakin maisemia ja interiöörejä Laihialta ja Isostakyröstä.

Martta Wendelin, Aini Pukkinen, pastelli 1960

Äiti sisusti aina Martta-tädille ateljeen kotiimme niiksi viikoiksi, jotka hän oli meillä ja tuossa huoneessa sain itsekin istua mallina muutamia kertoja. Ensimmäisellä maalausmatkallaan Laihialle hän maalasi minusta tämän pastelliväreillä tehdyn muotokuvan. Mallina istuminen oli pikkutytölle aika jännittävää, mutta sitä helpotti se, että sain istua lattialla ja ympärilläni oli minulle rakkaita leluja, kirjoja ja paperinukkeja. Mummastani Ainista tehtiin myös muotokuva mumman tiukasta vastustelusta huolimatta. Samoin malliksi pääsivät isäni Erkki ja äitini itsekin istahti malliksi.

Tämä äidin oma muotokuva oli tietääkseni ainoa Martan maalaama työ, josta äitini ei niin pitänyt. Martta maalasi tauluun vahvan, päättäväisen nuoren naisen – ehkäpä äiti halusi nähdä itsensä siihen aikaan pehmeämpänä ja nöyrempänä? Myöhemmin taulu sentään pääsi seinälle isän muotokuvan viereen.

Martta Wendelin, Isä Erkki, hiili 1960

 

MARTTA WENDELIN KAUNIIN ARJEN TULKKI

Kirsi Sukula-Ruusunen

Olen elänyt elämäni.  Mutta usein mietin, minäkö ite sen elin, minäkö itse ohjasin tekoni. Yhä selvemmäksi on minulle tullut, että elämääni ohjasi minun ulkopuolellani oleva voima – otti hoiviinsa jo lapsena, kasvatti luonteeni, asetti vaikeudet eteeni, opetti ne voittamaan. Ei minulta kysytty, halusinko vai enkö. Tunsin selvästi, että joku auttoi ja tuki minua, antoi minulle taitoa tehdä tehtäväni. Se saattoi tielleni tärkeät henkilöt ja tein mitä tehtäväkseni oli määrätty. Tiedän – Kohtalo ohjasi elämääni.” 

Tällä siteerauksella kuvaa Martta Wendelin omaa elämäänsä vuonna 1980 Jatta von Konow toimittamassa kirjassa ”Martta Wendelin, piirtäjä ja maalari”. Kirjan tarkoituksena on kertoa laajasti Martta Wendelinin monipuolisesta ja laajasta tuotannosta, koota yksiin kansiin hänen elämäntyötään. Teoksen alussa kerrotaan lyhyesti myös Martan oman elämän käänteistä, aina kirjan julkaisemiseen asti.

Lyhyt elämänkertakuvaus muodostaa lukijalleen mielikuvan ahkerasta ja määrätietoisesta taiteilijasta, jonka yksityinen elämä työn rinnalla on ollut tapahtumarikasta. Vaikka Martta Wendelin itse kuvailee, että kohtalo on ohjannut hänen elämäänsä, ajattelen itse kuitenkin, että ei hän tunnu mitenkään ajelehtineen vailla määrää ja suuntaa, vaan hänen matkansa on ollut tavoitteellista, suunnitelmallista ja hyvin tuloksellista.

Olimme elokuun alussa Martta Wendelin seuran hallituksen kanssa ideariihessä Mäntyharjulla ja valmistauduin niihin päiviin selailemalla kirjahyllystäni löytyvää ”Martasta kirjoitettua” ja jouduin jälleen ihmettelemään, miten” täynnä elämää” taiteilijan pään täytyi olla. Hän joko näki kaunista kaikessa mihin katsoi tai ainakin hän muutti sen kauniiksi kuvatessaan. Siihen aikaan, kun hän eli nuoruuttaan ja aikuisuuttaan, oli monien ihmisten elämä usein raskasta ja köyhää, oli sairauksia ja puutetta lähes kaikesta mitä tarvitaan inhimilliseen elämään, mutta Martta Wendelin ei kuvannut aikansa ankeaa puolta vaan hän tuntui löytävän kuvattavakseen huonostakin omenasta sen punaisen posken.

Muun muassa se, että lapset joutuivat usein tekemään raskasta työtä, oli tavallista vielä 1940-luvulla mutta Martta sai työnteon näyttämään iloiselta ja mukavalta. Tästä esimerkki vieressä olevassa piirroksessa, joka koristi Kotilieden numero 10 kantta toukokuussa 1941. Tällaisilla kuvilla luotiin uskoa parempaan huomiseen muun muassa sota-aikaan.

Mäntyharjulla kuulin muutamia eläviä tarinoita taiteilijan elämästä, joka ei todellakaan ollut ruusuilla tanssimista ja vaaleanpunaisen samppanjan juomista aamiaisella vaan usein raskasta työntekoa ja arkisia paineita, niin kuin meillä kaikilla. Ihailtavaa on se, että se ei koskaan näy hänen töissään.  Pohdin, että joko se on taiteilijan ehdotonta ammattitaitoa tai sitten se johtuu hänen positiivisesta luonteen laadustaan.  Vai johtuneeko molempien yhdistelmästä. Se jää minulle ikuiseksi arvoitukseksi.

Ideapäivämme oli elokuun viiden ja kuuden päivä. Samoina päivinä, lähes sata vuotta aiemmin oli Marttakin ollut Etelä-Savossa, luomassa uutta.  Hän oli ollut ystävien uudessa kesäpaikassa Ristiinassa, kylässä, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä meidän majapaikastamme Mäntyharjulla, Villa-Aurorasta.

Lähdimme matkaan ajatuksena löytää Martan jalanjäljille ja etsiä, josko löytäisimme vielä sen portin, joka Martan tiedetään maalanneen omalla matkallaan tuolloin, liki vuosisata sitten.  Tuntui oudolta ajatella, että hän oli kulkenut siellä ja etsinyt jotakin itselleen niin merkittävää, että haluaa ikuistaa sen.

Puolen tunnin kiemuraisen automatkan ja muutamaan muun tutustumiskohteen jälkeen uskoimme löytäneemme Mäntyharjun kirkon kiviaidasta ”sen portin” jonka Martta on kuvannut. Tai ainakin löysimme kiviaidasta portin, jonka saatoimme yhdessä todeta olevan riittävän samanlainen kuin Martan työssä.

Taas ihailin Martan valintaa siitä, mitä hän halusi tallentaa: hän ikuisti kirkon hienon portin, ei hautoja, ei muistomerkkejä vaan sen, minkä kaikki näkevät kirkkoon tullessaan tai kirkon ohi kulkiessaan, hienon portin.

Piirtäjä Kari Suomalainen on joskus nimittänyt Martta Wendeliniä ” köyhän kansan Schjerfbeckiksi” ja sanonut, että Martta Wendelin on ehdottomasti tunnetuin suomalainen taiteilija. Perusteluksi väitteelleen hän sanoi, että Martan töitä on lähes jokaisessa Suomen kodissa, ja se on ainutlaatuista. Postikortteja, lehtien kansikuvia, kirjojen kansia, muotokuvia, piirroksia ja maalauksia löytynee varmaan meidän kaikkien muistoista ja mielikuvista. Paljon tärkeitä kuvia, joilla on tallennettu suomalaista mielen maisemaa ja ihan konkreettisestikin nostettu näkyviin ja kuvattu talteen tulevillekin sukupolville tärkeitä asioita. Niitä juuria, hyväsydämisesti.

Kun ajelimme tuona kauniina iltapäivänä tuntemattomalla tiellä ja katselin maisemia siinä ajaessani, mietin, kuinka oikeassa Kari Suomalainen aikanaan olikaan.  Mielestäni hän olisi voinut lisätä vielä, että Martta Wendelin maalasi positiivista ja kaunista arkea suomalaisille. Uskon, että hänen kaunis taiteensa viehättää ja tuottaa iloa myös muualta tänne Suomeen kotoutuneille ja kotoutuville, koska kauneus on puolueetonta, se ei ole milloinkaan ketään vastaan suunnattua vaan taiteilija tekee palveluksen katsojille muuntaessa arjen kauniiksi.

Martan hyväntahtoisesti kuvaama kotimaamme ja sen arki korostuvat erityisesti nyt korona-aikana kun meidät suomalaiset on ”rauhoitettu” pysymään omissa oloissamme omassa maassamme. ”Kotoilu” on päivän sana ja siihen mallia voimme ottaa Martan arjen kuvauksista. Yritetään nähdä arki kauniina ja nauttia siitä. Nykytekniikalla voimme tallentaa muistomme digitaalisiksi ja ne säilyvät tuleville jälkipolville, yritetään löytää niitä tavallisia arjen asioita kuvattaviksi niin kuin Martta Wendelin teki aikanaan, positiivisesti.

Hyvää ja tunnelmallista elokuun loppua meille kaikille toivoo Kirsi S-R